Presentació del grup Oxygastra

Què és Oxygastra?

Oxygastra, grup d'estudi dels odonats de Catalunya, és un grup format el juny del 2003 i incorporat a la Institució Catalana d'Història Natural (ICHN) com a grup de treball des del gener del 2005, amb la finalitat d'estudiar i difondre el coneixement i la conservació dels odonats, popularment coneguts com a libèl·lules, espiadimonis o cavallets del diable.

Podeu accedir a la plana web de la Institució Catalana d'Història Natural (ICHN) aquí.

 

Qui som?

En els seus inicis el grup es formà per la iniciativa dels seus primers membres: Ricardo Martín, Narcís Vicens, Mike Lockwood, Jordi Pietx, Jordi Nebot, Jordi Artola, Emili Bassols, Bernat Garrigós i Josep García. Posteriorment se'ns hi han afegit en Josep Escolà, la Montse, en Ramon Batlle, en Lluís Piella, en Pere Luque, en Paul Muller i altres... Si voleu fer-ne part ho podeu fer a dos nivells. Podeu ser un membre de la llista de distribució i estar informat de tot el que ens comuniquem i participar a les sortides, però podeu ser un membre de ple dret si sou soci de la ICHN i tindreu a més veu i vot a les assemblees.

Baix Empordą 2004

Anoia, maig del 2005

Amunt

 

Què fem?

El grup de treball Oxygastra realitza diverses sortides conjuntes de camp per identificar odonats, fa tallers d'identificació amb mètodes audiovisulas, estandarditza la recullida de dades dels odonats de Catalunya, gestiona ajuts per fer estudis de camp i manté una important correspondència entre els seus membres a través d'una llista de distribució.

Amunt

 

Què vol dir Oxygastra?

La Oxygastra curtisii Dale, 1834, és una libèl·lula de la familia dels Cordulids força extesa al territori català i de gran interés de conservació. És una de les poques espècies d'odonat protegides per la legislació europea.

A la primera sortida dels odonatòlegs que van formar el grup d'estudi dels odonats l'any 2003 es va observar una Oxigastra curtisii als aiguamoixos de la Moixina al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i va donar peu a utilitzar el seu nom per identificar-nos. Aquí teniu un parell de fotografies de l'espècie.

 

Amunt