Primera cita de Pipa Aureolada a la província de Toledo.

     El nostre company Adrià Miralles, ens fa arribar l'enllaç de la nota publicada el passat setembre a ARQUIVOS ENTOMOLÓXICOS, 18: 61-64, juntament amb Alfonso Álvarez, i titulada:  "Primera cita de Trithemis kirbyi Sélys, 1891 (Odonata: Libellulidae) en la provincia de Toledo (Castilla-La Mancha, España)".

     Us n'adjuntem l'enllaç.

Comentaris

 1. Bon dia

  Faig feina a escriure un llibre, tinc aquest dubte:

  *dimosel·la R, Vall., Cerd. o madimosel·la R / damisel·la R, DIEC / senyoreta R, Val. / cavall de serp R, DIEC / cavall d'aigua (El Pertús) / espiadimonis ("normatiu") / culte libèl·lula
  La terminologia presenta dificultats i confusions en el llenguatge popular com que l’ordre dels odonats se subdivideix en dos subordres:

  Anisòpters (amb ales desiguals, les posteriors més grans que las anteriors; en repòs, les ales es disposen de manera horitzontal i transversal (perpendiculars al cos). Anomenats espiadimonis i libèl·lules usats com a sinònims, científicament els cal destriar perquè pertanyen a dues famílies diferents dins els anisòpters: els èsnids i els libel·lúlids respectivament. Aquest subordre conté les famílies dels èsnids, gòmfids, cordulegàstrids, cordúlids, macròmids, libel·lúlids).

  Zigòpters (amb ales anteriors i posteriors molt similars; en repòs, les ales es mantenen juntes longitudinalment i més o menys elevades sobre el cos). Anomenats cavallets del diable. Aquest darrer subordre conté les famílies dels calopterígids anomenats damisel·les o senyoretes, els lèstids anomenats en molts llocs espiadimonis, algunes espècies essent dites alaestesos o vimetaires, els cenagriònids dits llations, donzells, ullroigs, ullpresos, ferrers o copers del rei, els platicnèmids dits polaines).
  L'Enciclopèdia Catalana diu bé que els zigòpters són damisel·les o senyoretes, però no espiadimonis. El DCVB diu que els espiadimonis designen essencialment les libèl·lules i l'IEC no desfà l’embull perquè libèl·lules, espiadimonis i damisel·les hi són tots sinònims sense distinció.

  Sembla doncs que el mot espiadimonis és el més polivalent de tots i pot usar-se en significat ampli per a designar qualsevol odonat. Libèl·lula s’aplicaria en significat ampli per a qualsevol anisòpter (infraordre dels odonats), però mai per a designar un zigòpter. Finalment, damisel·la es reservaria estrictament per als zigòpters.
  El futur Atles dels odonats de Catalunya farà pública la primera versió dels noms dels odonats en català, seguint aquest criteri: Odonats -> Libèl·lules; Zygoptera -> Cavallets del diable; Anisoptera -> Espiadimonis.

  Moltes mercès

  Idali VERA GRAU
  iveragrau@gmail.com

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada